sobota, 24 października 2009




Moja spiżarnia jest w wersji mini :O)  W tym roku po raz pierwszy zrobiłam marynowaną paprykę. Przepis jest chyba z kuchni tv. Papryka jest bardzo dobra i chrupiąca.Dlatego polecam  ten przepis.Postanowiłam , że w tej marynacie zrobię również cebulkę. Oto przepis na paprykę:

0,5 l. wody, 0,5 l. octu winnego, 150 g. cukru, łyżka soli.Zagotowujemy wszystkie składniki- to będzie marynata. Paprykę ( ja miałam po cztery sztuki z każdego koloru) kroimy w słupki, cebulkę w ćwiartki.Wkładamy do słoików, dodajemy po jednym  liściu laurowym ,po jednym ziarenku ziela angielskiego,  gałązkę oregano i kolorowy pierz. Zalewamy wszystko marynatą i pasteryzujemy 10 minut.

"W spiżarni na półce...

A gdy będzie zima

tęgi mróz na dworze

zapachnie mi lato

gdy słoik otworzę." 

Pozdrawiam ciepło!!!!

2 komentarze:

13ka pisze...

No poszalałaś widzę, paprykę tez robiłam prawie z takiego samego przepisu. Taką sama zalewę dałam ogórkom i cebulce której mam aż jeden słoik na próbę ;))) pozdrawiam i smacznego

asia pisze...

Dziękuję!!
Pozdrawiam.